200 Ötlet, 1 nápolyi, és a vállalkozók barátja. Mi az?

  • Üzleti cikkek
  • Vállalkozás ötletek
  • Vállalkozás
  • Tőzsde
  • 30+ webáruház cikk
  • 50+ marketing cikk

Ezek a cikk kategóriák találhatók a Minner.hu oldalán. A cikkeket és az oldalt Mándó Milánnak köszönhetjük. A ReputaCEO számára kötelező lépés volt interjút készíteni vele, hiszen Milán márkaépítéssel foglalkozik, ami pedig kéz a kézben jár a hírnévvel.

Mit jelent a minner, honnan jött a név?

Igazi márkanevet akartam kitalálni, ami megkülönböztethető, és hosszú távon jó lehet. Nekem ez fontos, az elejétől fogva úgy építem a márkát, mintha a Nike lenne. A Haszon Magazinban olvastam Wolf Gábor cikkét a névötletekről. Írta, hogy olyan nevet kell választani, ami nem egy adott kor technológiájára utal, például nincs benne, hogy blog. Sokáig a Profitfaktor volt a befutó, hiszen a tőzsdei témakör határozta meg az oldalt. Majd váratlan pillanatban jött a megoldás. Egy lazítós estén rám tört a nassolás, és valahogy úgy bontottam fel egy Manner nápolyit, úgy ‘tépődött’ el a papír, hogy ‘minnert’ olvastam ki belőle. Ez az eredettörténetem.

Számos lap, oldal foglalkozik üzlettel Magyarországon. Kikre figyelsz, amikor témát választasz?

A Forbes kikerülhetetlen, bár az ő olvasótáboruk főképp a multiban dolgozók. Én inkább a vállalkozókra célzok. Az olvasóim 60-a működő vállalkozással rendelkezik, a többi leendő vállalkozó vagy álmodozó. A Piac&Profit közelebb áll a Minnerhez, főleg mióta a privátbankár felvásárolta. Nekik is van videós platformjuk. De kisebbek is megemlíthetők, mint például a Kreativ Kontroll. Fontos dolog foglalkozni a konkurenciával. Mire a Forbes bejött a Mesterakadémiával, ami a Minner Akadémiára lehetett volna veszéllyel. Arra már lekutattam a piacot, tudtam róla. Meg is ijedtem kicsit, hogy elvihetik az ügyfeleket. Kérdezgettem a vásárlóim, hogy megvennék-e, felhívtam vagy 500 embert. Kiderült, hogy más a célcsoport, hiszen D. Tóth Krisztára, Caramellre, Alföldire nem vevő egy vállalkozó. Tehát fő versenytárs a Piac&Profit, de én hozzájuk képest a fiatalabb közönséget igyekszem megfogni.

Mit talál az olvasó a Minner-en?

Mindenekelőtt gyakorlatias tippeket. Abból indulok ki, hogy az információt, amiről szól a cikk, használni tudja. Érthető legyen, kézzel fogható, és gyakorlatba ültethető. Ez az alapja. Van egy erős szűrőm, melyen át kell mennie minden témának, majd a cikknek. Ellenőrzöm, hogy bullshit-e. Ha rendben találom, már mehet is élesbe a cikk. Az utóbbi időben azt érzem, már-már túlszűrök. Nagyon lelkesen vágtam bele a kutatásba abban a témában, hogy ki volt az első ügyfele a híres cégeknek: Facebooknak, Google-nek. Találtam egy gyűjtemény, megírtam a cikket, nem tetszett. Pedig szeretnek az emberek ilyet olvasni.

Szerepeltél a Trend FM-en, a Kossuth Rádióban és nem utolsó sorban Baló György műsorában. Hogy sikerült bekerülnöd a média fősodrába?

Magyarul Balóval… és Mándóval a Startupokról.

Minden esetben ők kerestek meg. Gyakran Linkedin-en, vagy szembejött a Minner, olvasták az oldalon, amikor rákerestek egy témára. Mindig rákérdezek, hogy jutottak el hozzám, már csak azért is, hogy ha ajánlás, megköszönjem. Legtöbb esetben a Google-nek köszönöm meg. A SEO jó dolog, ha értesz hozzá. A Magyarul Balóval című műsorban startup témában hívtak meg, mint szakértőt. Az egyik legértékesebb visszajelzést ekkor kaptam.

Baló György azt mondta, hogy elég volt az én anyagomat elolvasnia, és mindent tud a témában.

Nem hirdettem be előre, hogy benne leszek a műsorában. Számos visszajelzés volt olyanoktól is, akiről nem is gondoltam, hogy nézik. Ezután kapott egy löketet a tartalomgyártásom, még fontosabbá vált, egy-egy témát még inkább kiemeljek, jobban elmélyedjek bennük.

Hogyan használod a social médiát? Szerinted melyik válik fontosabbá a jövőben?

Életeseményeimről ritkán posztolok, magáncélra nem igazán használom. Viszont volt egy 5 részes videó sorozat arról, hogy mit hogyan csinálok, mennyit dolgozom. Ha már a videóknál tartunk: videó-challenge keretében vállaltam, hogy minden nap 1 videót készítek 3 hónapon keresztül. Amikor vége lett, utána az a 2-3 óra kiesett. Hirtelen nem tudtam mit kezdeni ezzel az idővel. A képi anyaggal amúgy mindig nehezebb dolgozni social mediában. Az Instagram ezért nem lehet soha olyan népszerű, mint a Facebook, mert nehezebb képben kommunikálni a privát profilunkon. Sokkal egyszerűbb kiírni egy kis szöveget. A Facebook-on nem baj, ha rosszabb a minősége a képnek, nem kell annyira koncentrálni a részletekre, kevésbé fontos a minőség. Sokat használom a LinkedIn-t. a jövőben biztosan jobban fog pörögni. Jót tett neki h felvásárolta a Microsoft.

A LinkedIn hasznos előszűrő: ha ott 3 ember elolvassa, többet ér, mintha FB-on 1000 olvasná el! Válogatottabb a közönség: motivált, tesz is valamit a céljai eléréséért, vannak tervei. Azonban nehezebb eladni, helyette szakmázni érdemes.

Mit kell felmutatnia annak, aki vállalkozási ötleteket ad? Hogy lehet Mándó Milán hiteles?

Azért szeretik az ötleteimet, mert más a megközelítés, mint amire elsőre gondolnának egy témát illetően. Amikor bróker voltam, rengeteg üzleti modellel találkoztam. Több oldalas elemzéseket készítettem egy-egy szektorról, alaposan felkészülve adtam testre szabott tanácsot. Párhuzamosan ment a tőzsde rovat, minden nap volt tőzsdei cikk. Tetszett az embereknek. Ezzel a vonallal alapoztam meg a hitelességem, és ezt viszem tovább. Mindig alaposan felkészülök, bármilyen témát dolgozok fel. Enélkül nem kezdek bele a cikkbe. Az összeszedett tudást pedig olyan formában adom át, mely a gyakorlatban használható tartalom lehet az olvasóknak. Egy márkaépítő szakember tavaly ősszel felhúzott, nem értettünk egyet egy témában, ezért elkezdtem magam továbbképezni. Rengeteg esettanulmányt és külföldi irodalmat olvastam, felfedeztem csomó olyan pontot, ami a magyar szakembereknél nincs meg. Fontos a felkészültség. Azóta még jobban belelátok a célcsoportomba, még tovább képzem magam.

Mennyire szoros a kapcsolatod a követőkkel?

Lelkesen, mint mindig

Bárki írhat chat-en, februárban telepítettem a chatbotot a Minnerre. Azóta több, mint 6300 emberrel beszéltem azon keresztül élőben. Ezen kívül rendezvényeken veszek részt, bár azt eléggé megválogatom. A rendezvényeken nyitottan állok inden beszélgetéshez. Csomó információt tudok így begyűjteni, ami piackutatásnak, használható mintavételnek is megfelel. Az így nyert információ révén már jobban lehet közösséget építeni, ami amúgy nagyon nehéz, hiszen az üzleti téma jóval nehezebben fogyasztható. Nem bulvár tartalom. A Minner nem az átlagolvasót szeretné megszólítani, hanem kifejezetten a vállalkozókat. Eseményeket kezdtem szervezni, de előtte kutattam, mit csinálnak az üzleti bloggerek. Arra jutottam, hogy jobbak a kiscsoportos, meetup-szerű rendezvények, mint a több száz fős konferenciák. A legelején ingyenesen kellett, hiszen ez egy befektetés. Majd 2 évig veszteséges volt. De hosszú távon igyekeztem gondolkodni. MEg is térült: volt szponzor, aki azért választott engem egy másik – amúgy több olvasóval bíró – oldallal szemben, mert nálam a rendezvények és a tudatosság építkezés miatt van igazi közösség. És ez a sikerem egyik kulcsa.

Milyen visszajelzéseket kapsz? Hogyan építed be ezeket a témáidba, tevékenységedbe?

Mindig jegyzetelek, figyelek, felírom a jó gondolatokat, rögzítem, és előbb-utóbb felhasználom. A 6300 embernél, akikkel chat-eltem, szinte minden esetben ötletről, ötletekről beszélgettünk. Kérik, hogy véleményezzem. Vissza is szoktam jelezni, akkor is, ha nem nyerő, hogy ez az ötlet szerintem nem éri meg. Témákat tekintve előfordul még marketinget érintő, de segítek, ha WordPressben nem jut valaki egyről a kettőre.

Van kedvenc sikersztorid?

Van,a kivel együtt megyünk előadni egy egyetemre nemsokára, és ez már nem is az első alkalom vele. Igazi ‘Minner arc’, egy ötletember. Foglalkozott már autótisztítással, adott el müzlit, vágott már bele bérgyártásba, jelenleg hulladékmentes tisztítószer a projektje. Sikersztorikat a MinnerX-en lehet olvasni, bár nehéz a Minner vállalkozókat rávenni – de motivációt kell és fogok találni.

Mit szeretnél, mi jusson eszébe a követőknek Rólad?

Régen azt szerettem volna, ha úgy általában a marketing. Voltak is ilyen jellegű szolgáltatásaim, például szerkesztettem Facebook oldalt is. Benne maradt az emberekben sokáig. Ha jól kommunikálod a dolgaid, megkeresnek abban a témában, amilyen címkét magadra teszel. Már nincs marketing szolgáltatásom, így levettem a címkét. tényleg megkeresnek ezzel, ha magadra teszed. Újrapozicionáltam magam, hiszen márkaépítő szakember vagyok. A márkaépítés mindent átfog amit szeretek: marketing, termékfejlesztés, pozicionálás, visszatérő vásárlók, support. Az alaptémák a vállalkozás indítás, vállalkozás ötletek, de a márkaépítés és a termékfejlesztés is. Utóbbi kettő száraz téma, szívesen megyek el ebbe az irányba. Azonban a vállalkozás indítás és az ötletek lazább, fogyaszthatóbb téma, szükség van ilyen tartalomra is.

Inkább a Minner vagy a saját magad márkáját építed?

Nyilván a kettő együtt jár és hatással van egymásra. Az biztos, hogy javítanom kell a karizmámon. Örülnék, ha ez jutna az embereknek eszébe rólam:

A Mándó Milán olyan, mint Gattyán György, csak egy kicsit közvetlenebb.

A Minner márkája pont jó ütemben fut fel, bár gyorsabbra számítottam. Én azért pár év múlva hátrébb lépnék, a Minner lehetne önjáróbb. Bár imádom csinálni, teljesen sosem szállok belőle. Többet szeretnék előadni egyetemeken, tudás eljuttatása az egyik nagy célom.

Mikor jön már a könyved?

Nos igen, sokan kérdezik. Én a minőségre törekszem, nem akarom mindenáron és azonnal. Türelmes vagyok. Majd ha teljesen felkészültem rá. Egyszer lesz egy vállalkozásötletes könyv, az biztos.

A végére a legfontosabb kérdés: kicsoda Mándó Milán?

Sokszor visszahúz a közösség, a környezet, negatívak az emberek, ha vállalkozásról, ötletekről van szó. Nekem nem tudsz olyat mondani, amivel nem lehet valamit kezdeni, csak újra kell gondolni. Évente kétszer „alámerülök”, átgondolom, hogy a Minner jó irányba megy-e, nyáron és decemberben. Ezt ajánlom is mindenkinek. A vállalkozás miről is szól? Az inspirációról és a megújulásról. És persze az ötletekről, beszélgetésről, nyitottságról. Én vagyok az a barát, akivel beszélgethetsz vállalkozásról. Aki ott ül melletted, és bíztat: hú, ez jó!

Kérek szépen egy lájkot, ha tetszett a cikkem:

https://www.facebook.com/ReputaCEO/?modal=admin_todo_tour

Akkor van értelme vállalkozni, ha élvezed is

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s