90 perc hírnév + hosszabbítás

A személyes márkák korát éljük. Ha a saját területeden képes vagy maradandót alkotni, abból még nem lesz világszenzáció. Szükséges hozzá, hogy tömegek figyeljék, amit csinálsz. A sportban óriási üzleti potenciál van, pontosan azért, mert milliók követnek egy-egy sporteseményt. Kiemelkedik a mezőnyből a futball. De hogyan tud egy futballista márkává válni? Kik azok, akik futballistaként saját márkát építenek fel? Nézzünk három kiemelkedő példát! Ők a futballkarrierjük során felhalmozott vagyont okos üzleti döntések, befektetések révén tovább gyarapítják.

Impossible is nothing

A Manchester United-nél sztárrá váló David Beckham elmondhatja magáról, hogy a futballpálya közelébe sem kell mennie ahhoz, hogy jelenleg 450 millió Dollárra (131,8 milliárd Forint) becsült vagyona tovább növekedjék. Beckham a világ egyik legdrágább márkája, mely egyben egy élő személy neve is. 150 millió dollár körüli értékkel bír, melyet 2019 májusától kizárólagos joggal David, és a szintén számos terméket futtató neje, “Posh Spice”, Victoria birtokol. A Real Madridban, a Los Angeles Galaxyban és a Milanban is megforduló sportember olyan márkák reklámkampányaihoz adta az arcát éveken keresztül, mint az Adidas, a H&M vagy a L’Oreal. Ugyanúgy szponzora a Breitling óramárka, feltűnik ezeken kívül Pepsi, Armani és Gillette. A róla elnevezett parfümmel találkozhatunk a legtöbb drogériában. A metroszexuális férfi mintaképeként hivatkozik rá a fogalom megalkotója, Mark Simpson, brit újságíró. Jótékony tevékenysége sem elhanyagolható, számos kampányban vett részt az UNICEF jószolgálati nagyköveteként, melyekkel a gyermekeket támogatja: fellépett az AIDS elleni küzdelemben, a gyermekkereskedelem ellen, és a fejlődő országokban jellemző magas gyermekhalandóság ellen. Beckham márkaépítési stratégiáját példaként hozzák fel marketing témájú stúdiumokban.

Your love makes me strong, your hate makes me unstoppable

Cristiano Ronaldo talán már túl van futballkarrierje csúcsán. Alig van olyan trófea, vagy rekord, melyet ne tudhatott volna már legalább egyszer magáénak, ha végigvesszük a fociban elérhetőeket. A világbajnokság persze kivétel. Ahogy Beckham, ő is a Manchesterben vált sztárrá, még ha nem is ott kezdte elképesztő pályafutását, hanem jóval délebbre. Ikonná azonban a Real Madridban avanzsált. A Barcelona-drukkerek (is) jogosan teszik fel a kérdést, hogy miben jobb Ronaldo Lionel Messinél, örök riválisánál? Nos, egy szempontból biztosan: és ez a marketing. Messze Ronaldo rendelkezik a legtöbb követővel a világon; Instagramon: 180 millió, Facebookon 122 millió – míg Messi 128 millió és 90 millióval büszkélkedhet. A teljes képhez azt látni kell, hogy eChristiano 44 millió dollárt (12,5 milliárd Forint) keres évente csak azzal, hogy posztol Instán, Facebookon és Twitteren. Márkája a neve kezdőbetűiből, és a szintén Realos sztrár Raultól megörökölt mezszámából fakad: CR7. A Nike az egyik fő szponzora, partnere – 2015-ben élethosszig szóló szerződést írtak alá. Sajátmárkás termékei között van parfüm, mint Beckhamnek, birtokol farmernadrág márkát is, de nemrég hotelt is vásárolt. A világ legjobban kereső sportolójaként (ezen címében az MMA-bajnok Conan McGregort előzi) megteheti, hogy rengeteget jótékonykodjon, és ezt meg is teszi. A Be The 1 Donor plazmaadományozást koordináló szervezet arca, a közösségi médiában rendszeresen hívja fel számos rajongója figyelmét a donoráció fontosságára. Előfordult, hogy egy kisfiú húszmillió Forint értékű agyműtétjének költségeit állta, vagy rákos kisfiú szintén milliós nagyságrendű kezelési költségeit fizette ki. Egy olasz üzletemberrel, Alessandro Protóval közösen finanszírozta egy gyermekkórház felépítését Chilében. Bölöni László, erdélyi edző közbenjárására – akit a Sporting CP portugál futballklubból ismer – jelentős összeggel támogatta Böjte Csaba nehézsorsú „gyermekeit”. Mindenáron győzni akaró személyisége, viselkedése miatt gyakran megosztja a futballkedvelőket, de felépített márkájának ereje által a sportmarketing világában kikerülhetetlen.

Egyik elhíresült mondása az üzleti életben és a marketingben is megállja a helyét, és sokat elmond Ronaldo-ról: A szeretetetek tesz erőssé, a gyűlöletetek megállíthatatlanná…

…came like a hero, left like a legend…

Malmö, Ajax, Juventus, Internazionale, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United, Los Angeles Galaxy. Ki másnak lehetne ilyen elképesztő útja, mint Zlatan Ibrahimovic-nak? A svéd csatár stílusa, – aki mellesleg feketeöves taekwondo-s, – futballban és kommunikációban is utánozhatatlan. 2011-es ’I am Zlatan’ című önéletrajzi könyve 6 hónap alatt félmillió példányban kelt el. 2016-ban indította saját sportmárkáját, A-Z néven. Lassan 38 éves, de nem úgy tűnik, mint aki egyhamar visszavonulna, ontja a gólokat az USA-ban. A tipikus rosszfiú szerepét ölti magára, aki mindenkin átgázol a győzelemért. A tőle elvárható stílusban, cseppet sem szerényen megpendítette, hogy szívesen visszatérne az Ajaxba – klubigazgatóként. Ugyanakkor az egyik legtöbbet jótékonykodó játékos, akit rengeteg gyermek tart példaképének Svédországban és világszerte. Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának nagykövete. 2016-ban a brazíliai világbajnokságon úgy tudott részt venni a svéd értelmi sérült válogatott, hogy Zlatan ötvenezer dollárral támogatta őket. 2016-ban egy PSG – Caen meccsen gólöröm helyett megmutatta amúgy is jópár tetoválással ékeskedő felsőtestét: a világon élő 805 millió éhezőre akarta felhívni a figyelmet, és közülük 50 nevét láthattuk rajta. A meccs után a sajtóeseményen Nasser Al-Khelaïfi, a PSG Alapítványának CEO-ja is felszólalt a témában. Közösségi médiában is szervezett gyűjtést a koraszülött gyermekek megsegítésére, ahol ötezer dollár jött össze – melyet tízezerre egészített ki.

Mik a közös pontok Beckham, Ronaldo és Ibrahimovic márkaépítésében?

  1. TELJESÍTMÉNY: Egyértelműen meghatározható, felismerhető és persze mérhető. Gólok, győzelmek, trófeák, rekordok. Ez az alapja a „épületnek”.
  2. EGYEDISÉG: Kiemelkedik a tömegből, megkülönböztethető stílusjegyek, mint: Zlatan ollózása, Ronaldo biciklicsele, vagy Beckham szabadrúgása. Vagy nézhetjük a küllemet is, például a frizurát: copf, melír, mohawk…
  3. MÉDIASTRATÉGIA: állandó, professzionális, megtervezett, tudatos jelenlét. Szponzorszerződések és a közösségi média tökéletes elegye.

Akármerre is megy a világ, ez a három futballikon már biztosan beírta magát a történelembe. Nekünk, „halandóknak” pedig csak jó, ha olyan figurákról szólnak a hírek, akik a futball labdával vívják harcaikat, nem pedig fegyverrel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s