Mini-interjú Pósfai Gáborral: Hogy áll a Decathlon Ausztriában?

Az osztrákok (…) a brainstorming-ot nem nagyon tudják elviselni. Ez egy francia cégnél elég nagy hátrány…

Pósfai Gábor nyitottsága és közvetlensége mindenkit meglep, aki először beszél vele. A története igazi sikersztori: a fiatal, magyar ügyvezető, aki sikerre vitte Magyarországon a francia sport üzletláncot, a Decathlont, majd ugyanezt tervezi Ausztriában is. Érdekes életút, karöltve egy nagy márka piaci expanziós törekvéseivel. Előző cikkemben részletek is olvashatók:

https://reputaceo.com/2019/08/21/magyar-ceo-val-torik-az-osztrak-diot-a-franciak/

Vajon milyen stádiumban van most a bevezetés, és hogy látja ezt Gábor?

Hogy érzed magad az osztrák közegben?

Alapvetően nagyon jól érzem magam. Kemény év áll mögöttem mind szakmai, mind magán oldalról, mivel egy új országba való beilleszkedés mind a két téren sok munkával és energiával jár. De már ez az egy év is abszolút bebizonyította, hogy megérte mindkét oldalról. Rengeteget tanultam nem csak én, hanem a családom is.

Milyen médiumokban szerepeltél?

A vállalat jelenlegi osztrák méretéhez képest kiemelt médiafigyelemben volt és van részünk. Az elmúlt egy évben készített velem interjút az ORF (rádió), a Der Standard, a Die Presse, Kronen Zeitung (ezek napilapok), Heute, Österreich (ingyenes napilapok). Ezen felül voltak még természetesen kisebb megjelenések.

Volt olyan helyzet, amikor hátrány volt, hogy magyar vagy?

Én nem éreztem ilyet az elmúlt egy évben.

Hogy sikerült a nyitás?

Bevétel szempontjából az egyik legsikeresebb új ország vagyunk, ugyanakkor a magas költségstruktúra miatt van még teendő a business modellünk kialakításával. De nagyon bíztató éven vagyunk túl.

forrás: DECATHLON Presse

Jellemzően kik a vásárlóitok?

Ez az egyi legérdekesebb rész. Egyelőre szinte csak olyan vásárlók járnak hozzánk, akik ténylegesen sportolnak vagy a gyereküket beíratták valamilyen sportra. Azok a vásárlók, akik csak “utcára” veszik a termékeket, szinte teljesen hiányoznak. De az alacsony ismertségünk miatt ez havonta folyamatosan változik, illetve fejlődik.

Miben mások az osztrák alkalmazottak, munkatársak a magyarokhoz képest?

Az osztrákok sokkal jobban elválasztják egymástól a munkát és a magánéletet. A munkában nem nagyon fér bele a “jópofizás”. Illetve sokkal inkább igénylik a leszabályozott, tisztán leírt folyamatokat – a brainstormingot nem nagyon tudják elviselni. Ez egy francia cégnél elég nagy hátrány… Ez néha tud előny is lenni, hisz kiszámíthatóbbak, de ez a típusú merevség vagy rugalmatlanság néha nagyon szokatlan számomra és sok konfliktushelyzetben vagy nehéz döntési szituációban kifejezetten hátrány.

Tartod a kapcsolatot a volt magyar kollégákkal?

Valamennyire igen, de az elmúlt egy évben – már csak az utódom iránti tiszteletből is – megpróbáltam tisztes távolságot tartani az otthoni eseményektől. Természetesen látom az eredményeket innen is és néha-néha engem is meglátogatnak régi kollégák Bécsben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s