Magyar CEO-val törik az osztrák diót a franciák

Az osztrák sportszer kiskereskedelem lényegesen nehezebb, kompetitívebb piac, mint a magyar. A Decathlon számára különösen, hiszen csak egy áruházuk nyitott meg eddig. Új szereplők. Hogy néz ki ez számokban? Magyarországon 35 % az övék, és nincs még egy ország, ahol a Decathlon ekkora szeletet hasítana ki a sportüzletek piacából. Ausztriában kevésbé rózsás a helyzetük (forrás: Die Presse):

  1. az Intersport a piacvezető, 33 %-ot és 285 boltot tud magáénak
  2. a Sport2000/Gigasport 31 %
  3. Hervis 20 %
  4. Sports Direct 8 %
  5. XXL: 4 üzlet, 1 % alatt
  6. A maradék ~6 % eloszlik a legkisebbek között

Fontos látni, hogy osztrák szomszédaink jelentős összeget áldoznak a sportfelszereléseikre: átlagosan 300 €-t évente, „pro Kopf”. Összehasonlításképp a németeknél ugyanez az összeg 100 €, de svájcban is 240 € körül mozog. Ezen a vadászmezőn szeretne sikereket elérni a francia Decathlon. 2018. augusztus 22-én nyitották első üzletüket az országban Bécs mellett, Vösendorf-ban, 5000 négyzetméteren. Az osztrák Decathlon vezetőjének azt a Pósfai Gábort nevezték ki, aki már Magyarországon messzemenően bizonyította alkalmasságát. 2005 óta dolgozik az áruházláncnak, a magyar nyitás óta. Részlegvezetőként kezdte, 2 évig volt részlegvezető a budaörsi áruházban. Majd 2 évig volt áruházigazgató, a győri, majd a dunakeszi áruházban. Újabb 2 éves ciklus: nyugat-dunántúli regionális igazgatóként tevékenykedett. 2011 és 2018 között, hét évig volt magyarországi ügyvezető igazgató. 2018 április elsejével nevezték ki ausztriai ügyvezető igazgatóvá.

Hét éves korában kezdett pingpongozni. Ígéretes tehetség volt gyermekként, azonban tizenévesen nem volt lehetősége a feljebblépésre, így nem lett belőle profi sportoló. Azonban a sport és a pingpong szeretete megmaradt felnőtt korára is. 31 évesen kilenc hónapig  még az asztalitenisz-szövetség alelnöki pozícióját is betöltötte. Pósfai Gábor nevét azonban sokan csak egy Facebook-poszt után ismerték meg, melyet Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatához fűzött hozzá – mint magánvélemény. „Viszket a tenyered? Mosd meg és nyújtsd oda Felebarátodnak.” Így hangzott Gábor véleménye a miniszterelnök húsvéti beszédében elhangzottakhoz, miszerint: „a keresztény embernek viszket a tenyere a folyamatos tüntetések miatt.”

Másnap rengeteg politikai és TV szerepléses megkeresés jött, ezekre mind nemet mondtam. Az egy magánember posztja volt. Viszont tudomásul kellett vennem, hogy ez így nem létezik, hiszen ha valamilyen posztot betölt az ember, nem egy magánember véleményeként kezelik az ilyen megnyilvánulást, hanem összemossák a poszttal. Ott döbbentem rá, hogy mekkora a cég és mekkora ereje van a Decathlon márkának. A posztnak azért volt súlya, mert a Decathlon ügyvezetőjének véleményére voltak kíváncsiak, nem Pósfai Gáboréra

Gábor nem szeret a középpontban lenni, nem vágyik a ’sztár-CEO’ szerepre. Volt munkatársai egyöntetűen úgy nyilatkoznak róla, mint aki sallangmentesen végzi munkáját és „kerüli a flancolást.” Kifejezetten kedveli azokat a céges rendezvényeket, amikor önfeledten beszélgethet az alkalmazottakkal az áruházakban országszerte.

Például évente kétszer eladói reggelit rendeztünk, ahová bárki eljöhetett az országból, és kérdéseket tehetett fel akár ad hoc módon. Volt olyan nap is, mikor bezártuk az összes áruházat, és a teljes cégnek tartottunk olyan aktív napot, ahol real time lehetett tőlem is kérdezni.

forrás: SAZsport

Ausztriában is szabad kezet kapott, mint Magyarországon. Az országigazgató felel a vízióért, a stratégiáért, az imidzsért, az üzleti modellért. Országonként változik az ízlés, a trend és a prioritások, és ezt szem előtt tartja a cég is. Nem ez az első alkalom, hogy a Decathlon szeretne betörni az osztrák piacra, de korábban több alkalommal is visszavonulót fújtak. Az alacsony árak miatt a céget a rossz minőséggel azonosították az országban. Gábor mindig is az őszinte kommunikációban és a transzparenciában hitt. A komoly célok ellenére optimista: szeretne néhány éven belül a dobogóra kerülni. Sok sikert, Gábor!

Magyar CEO-val törik az osztrák diót a franciák” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s