A Virgin-sztori

Hogy követendő példa lenne? Talán. Hogy irigylésre méltó milliárdos? Inkább. Hogy Sir Richard Branson zseniálisan használja cégvezetőként a saját márkáját a Virgin vállalat reklámozására? Egészen biztosan. Magyarországon nincs jelen a Virgin Group egyetlen leánya sem, pedig számos területen tevékenykednek: utazás (légitársaság, vonat…) telekommunikáció, zeneipar, pénzügyi szolgáltatások, egészségügy, sport. A korábbi évtizedekben zsákutcák, sőt komoly kudarcok is előfordultak, ilyenek: Virgin Cola, vagy a poénnak, hack-nek is beillő Virgin Condom…

Az üzleti lehetőségek olyanok, mint a buszok: mindig jön másik

Összességében a Virgin Group sikert sikerre halmozó állócsillaggá nőtte ki magát. Ma már megteheti, hogy a közjót szolgáló, ugyanakkor a jövőbe tekintő megaüzletekkel foglalkozzon. Lásd: az űrutazás vagy a Hyperloop One nevű logisztikai találmány, egy óriási csőrendszer, melyben az emberek és az áruk több, mint 600 mérföld órával juthatnak úticéljukhoz. Mindez a nem is oly távoli jövőben.

A cég élén az alapító/tulajdonos Sir Richard Branson áll. Számos kutatás látott már napvilágot, ezek közül egy az amerikai Alva Group nevéhez kötődik, akik a hírnév számszerűsítésével, mérésével elemzésével foglalkoznak. Kimutatták, hogy Branson személyes márkája értékesebb, és felismerhetőbb, mint a Virgin-é. Ezzel az extravagáns cégvezető tudatában van, természetesen, és fel is használja. Számos marketing és PR kampány esetén kamatoztatni tudja: márkaépítés, termékbevezetés, forgalomnövelés, támogatószerzés. Social media felületeken az egeket veri a megtekintésszám, ha feltesz egy videót. Barack Obama, az USA exelnökével készített, roppant vagány kitesurf videóját nyolcmillióan nézték meg Youtube-on:

A sport kiemelkedő helyet foglal el a médiastratégiájában. A Virgin Sport leányvállalat 2017-ben alakult. Zászlajára a sportversenyek üzleti hátterének reformációját tűzte, mely magában foglalja a rendezvényszervezést, hordható tech eszközöket, social media teljeskörű becsatornázását, ruházati-, és eszközkereskedelmet, jótékonyságot és személyi edző szolgáltatást. Hiába, ha Branson belekezd valamibe, az nagyot szól, és ez látszik a sportos médiamegjelenéseiben is.

Számos, őrültebbnél őrültebb vállalása közül itt van az 5 kedvencem:

  • kitesurf-ölni nem csak Obamával szokott, hanem meztelen modellekkel is a hátán. Egy kampány részeként kapta hátára Denni Parkinson-t, mellyel a globális felmelegedés elleni küzdelem fontosságára hívják fel a figyelmet. CSR felelősségvállalásból a Virgin is kiveszi a részét
  • a Chicago Bulls szezonzáró mérkőzésének szünetében emberi bowlinggolyóként száguldott a kosárlabda pályán. A Virgin Hotelt nyitott a városban a következő hónapban…
  • hőlégballonnal megkerülte a Földet. Természetesen a Virgin logó virított egy tűzpiros felületen. Elég feltűnő jelenség.
  • Egy 13 fős csapattal megmászta a Mont Blanc egyik csúcsát. Ez a vállalkozás Nagy-Britanniában élő, nehéz sorsú gyerekeknek volt hivatott adományokat gyűjteni
  • Ugyan sportteljesítmény nem kötődik hozzá, de a poén remekül ült: kivel mással szemben állna szívesebben valaki meztelen felsőtesttel, kakaskodva, mélyen a másik szemébe nézve, mint az MMA világbajnok-fenegyerek Conor McGregorral? Igazán tökös fotó kerekedett belőle. McGregor részt vett a Virgin Media egy új szolgáltatásának bemutatóján.
The Courier Mail

A sport kiváló PR eszköz tud lenni, ha megfelelő tervezés és előkészítés előzi meg, illeszkedik a cég profiljához, és – nem utolsó sorban – a megfelelő személy adja hozzá az arcát. Szerencsés az a vállalat, ahol a CEO, az első ember olyan módon tudja támogatni a cég reputációját (ha nem is akkora léptékben), mint Sir Richard Branson teszi a Virgin esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s