A főnix és a hírnév hamvai

A szóviccek, szójátékok szerelmese vagyok. Ez bizonyára egyértelmű volt ReputaCEO olvasása után. Hogy ezzel épül-e e hírnevem? Nem ma derül ki. Mindenesetre nem csupán a poén miatt született meg a szóösszevonás. Ahogy összeölelkezik a két szó, olyan szoros kapcsolat detektálható a cég első embere, annak hírneve, és a vállalat sikere között. A kettő húzza egymást – felfelé vagy lefelé. Írásaim, interjúim célja és mondanivalója is ekörül forog.

A public relations egy olyan hivatás, mely a tömegkommunikáció terén működő alkalmazott pszichológia révén igyekszik kedvező közvéleményt kialakítani ellentmondásos témákról és intézményekről, anélkül, hogy bármely jelentősebb tényezővel szemben sértő lenne, és anélkül, hogy szem elől tévesztené elsődleges célját: a gazdaság és a társadalom stabilitásának megőrzését

írja Kurt Vonnegut Gépzongora című művében. A hírnévépítés a PR egyik alapvető célja. A brand értéke egyre gyakrabban meghaladja a vállalat materiális értékét a 21. században. Ezen érték megtartásához és növeléséhez számtalan eszközt bevetnek a cégek világszerte, minden csatornát igyekeznek kiaknázni, mely a márkaértéket és a hírnevet növeli. A kommunikációs csatornák közül mára a CEO és médiamegjelenései kulcsszerepet töltenek be. Magyarországon azonban ez még gyermekcipőben jár, nem használjuk elég professzionálisan, tudatosan ezt a csatornát.

Fontos lenne fejleszteni ezt a területet. Célom, hogy Magyarországon működő cégek és azok cégvezetői kézzel fogható információval rendelkezzenek a CEO kommunikációs-, és médiastratégiai szerepvállalásának jelentőségéről.

A cég immateriális javai közül az egyik legértékesebbek a márkái, és a marketing kötelessége ezek értékének megfelelő menedzselése. Az erős márka létrehozása egyszerre művészet és tudomány.

Philip Kotler, „marketingpápa” állítása a márkaérték kialakításáról Marketingmenedzsment című könyvében írja mindezt. Ha a vállalat nem építi saját márkáját, a fogyasztó egy „meztelen” termékkel szemben azt fogja választani, amelyikről további pozitív előnyökre asszociál, amelytől több előnyt remél. Tagadhatatlan célja egy erős brand felépítésének, hogy növeljük az értékesítést, nagyobb bevételt érjünk el. A siker egyik mérhető megnyilvánulása, ha lehetőség nyílik magasabb ár meghatározására, vagyis azonos ráfordítással magasabb lehet a haszon. Haszonra szükségünk van, hogy fenntartsuk, fejlesszük cégünket.

Építgetjük a márkánk és a hírnevünk, aztán jön egy félresikerült ügyfélkiszolgálás, egy elhamarkodott poszt, egy rosszindulatú pletyka… Máris atomjaira hullott, amit felépítettünk. A ReputaCEO logója egy főnixmadár, mely ideális megtestesítője a reputációnknak: villámgyorsan hamuvá tud válni, majd megrázza magát, és újjáéled. Azonban az újjáéledés nem megy könnyen. A dicsőséges felemelkedéshez pontos, precíz, verítékes munka útján jutunk el. Ehhez ad egy kis segítséget a ReputaCEO.

Jövő hétfőn Sir Richard Bransonról olvashatnak a ReputaCEO oldalon.

CEO INTERJÚ SOROZAT #1:

Augusztus 21-én Pósfai Gábor, a DECATHLON CEO-jával készített interjú jelenik meg.

https://www.linkedin.com/in/tamasbabosconsult/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s